De juiste ondervloer brengt vele voordelen met zich mee: Het zorgt voor een fijne leefomgeving, maar voorkomt ook problemen. Het is een laag die tussen de basisvloer van een woning en de parketvloer zwevend (los) komt te liggen. Er zijn steeds meer ondervloeren die isolerend en geluidsreducerend werken en er zijn speciale foliën die damp weren en een uitstekende bescherming bieden tegen vocht. Hieronder staan een paar belangrijke zaken waar je op moet letten bij de keuze van de juiste ondervloer.

Egaliserend vermogen

De meeste bouwvloeren in een woning kunnen kleine oneffenheden in het oppervlak hebben. Daardoor is er een ondervloer nodig met een goed egaliserend vermogen. Het is belangrijk dat hij zacht is, een minimale dikte heeft van 2,0 millimeter en een minimale densiteit van 20 kg/m³.

Het vochtwerende vermogen

Om vochtindringing van onderaf te voorkomen is een goede vochtwerende folie nodig. De folie moet óf overlappend worden gelegd óf de naden moeten worden dichtgeplakt. Tevens dien je PE folie te gebruiken om aanspraak op je garantie te maken.

Contactgeluid en geluidsreductie

In Nederland geldt een speciale norm voor contactgeluidisolatie. De norm is opgesteld door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). In appartementen en bovenwoningen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht.

Loop- of reflectiegeluid

Het geluid in een ruimte waarin een zwevende, harde vloerbedekking geplaatst wordt, kan het beste gedempt worden door een zware ondervloer te gebruiken. Het gewicht van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft namelijk een dempende en isolerende uitwerking.

Ondervloeren bij vloerverwarming

Let op dat bij vloerverwarming de ondervloer ook geschikt moet zijn voor vloerverwarming. De beste ondervloeren zijn in combinatie met vloerverwarming opencellige en/of geperforeerde ondervloeren, het liefst zo dun mogelijk.