Houten vloeren die van goede kwaliteit zijn, die goed geschuurd en gelakt of geolied zijn en goed onderhouden worden, kunnen probleemloos een leven lang meegaan.

Tip over het kleinschalig en grootschalig onderhoud van een houten vloer!

Kleinschalig onderhoud

Veel mensen denken dat een houten vloer onderhouden veel tijd kost, dat is niet waar. De meeste vragen zelfs nauwelijks onderhoud: Je kunt zand en vuil verwijderen met een zachte bezem, een stofwisser of een stofzuiger met zachte borstel. Dweilen is ook een mogelijkheid. Maar zorg ervoor dat de dweil niet te vochtig is, want door een natte dweil kunnen beschadigingen ontstaan, zoals vlekken en planken die kromtrekken.

Andere tips om beschadigingen te voorkomen is het neerleggen van goede deurmatten zodat je geen vuil van buiten naar binnen brengt en om viltdoppen onder de poten van je meubels te monteren om krassen te voorkomen.

Houten vloer reinigen

Bij het reinigen van je houten vloer moet je er goed op letten dat je het onderhoudsmiddel gebruikt die geschikt is voor je vloer. Dus koop bijvoorbeeld geen onderhoudsmiddel voor een geoliede vloer wanneer je een gelakte vloer hebt.

Bij lakvloeren kun je bijvoorbeeld een cleaner voor het reinigen gebruiken en en polish voor bescherming, en bij olie- of hardwaxvloeren een parketreiniger en voor bescherming onderhoudsolie.

Luchtvochtigheid

Zorg ook voor een goede klimaatbeheersing, omdat hout erg op luchtvochtigheid reageert; dit kan met een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger en een hygrometer (deze meter meet de luchtvochtigheid): zorg ervoor dat de luchtvochtigheid tussen de 50-60% is, dit percentage is ideaal voor je vloer maar ook voor jezelf.

In het kort:

  • Zachte bezem/stofzuiger met zachte borstel;
  • Dweil mag niet te vochtig zijn;
  • Goede deurmatten;
  • Vilt onder de meubels monteren;
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid;
  • Gebruik de juiste onderhoudsmiddel.