Onderhoud voor je geoliede houten vloer

Als je je vloer hebt afgewerkt met een hardwaxolie, dan heeft deze olie een tijdje nodig om in het hout te dringen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met water, dit kan namelijk vlekken veroorzaken.

Dagelijks onderhoud

Zorg ervoor dat je je vloer zo goed mogelijk stof- en zandvrij houdt door middel van een stofzuiger en wisser. Indien nodig kan je de vloer afnemen met een goed uitgewrongen doek, op deze manier kan er geen schade worden aangericht.

Reinigen

Naast het stofzuigen kun je de vloer reinigen, maar let op! Nooit met puur water. In het water dien je parketreiniger te doen: 1 kopje parketreiniger in 10 liter water. Met een goed uitgewrongen dweil kun je de vloer dan reinigen. De vloer kan 1x per week op deze manier gereinigd en gevoed worden, maar dit hoeft niet.

Onderhoud

Afhankelijk van de intensiteit waarmee de vloer belopen wordt dien je de vloer te behandelen met een onderhoudsolie. Deze onderhoudsolie bevat een oplosmiddel dat het vuil van de afgesleten waxdeeltjes oplost en opnieuw bescherming geeft. Met name het eerste jaar dien je de vloer regelmatig te onderhouden. Dit kun je zien doordat de vloer wat ‘schraler’ oogt. Na verloop van tijd raakt de vloer goed verzadigd en worden de intervallen waarmee je de onderhoudsolie aan dient te brengen steeds langer.

Je moet het blik met onderhoudsolie goed schudden voor gebruik. De vloer moet droog, stof- en vetvrij zijn. Met het blauwe doekje breng je de olie dun in de richting van de houtnerf aan. Het blauwe doekje kun je na gebruik in een plastic zakje bewaren voor de volgende onderhoudsbeurt. Wanneer je witte onderhoudsolie gebruikt moeten de aanzetten goed uitgepoetst worden.

Het duurt ongeveer 6 tot 12 uur voordat de vloer droog is, dus wij raden je aan dit werk te doen voordat je gaat slapen.

Een vlek, wat nu?

Raak niet in paniek! Als de vlek al in het hout getrokken is kun je een schuursponsje (groene onderkant) gebruiken met een beetje onderhoudsolie en ‘schuur’ vervolgens lichtjes over de vlek.

Zorg dat je het vuil buiten houdt

Om vuil buiten te houden kun je bij alle buitendeuren een goede mat neerleggen. Zorg ervoor dat je deze regelmatig schoon maakt.

Houd je vloer mooi

Je kunt krassen, deuken en plaatselijke slijtage in je vloer voorkomen door de juiste bescherming onder je meubels aan te brengen.

Luchtbevochtiging

Wanneer het buiten kouder wordt gaat de verwarming weer aan en daalt de luchtvochtigheid. Wij, ons meubilair en de houten vloer ondervinden hinder van de droogte. Bij normale huiskamer temperatuur dient de luchtvochtigheid tussen de 40-60% te liggen. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag. Met een hygrometer is deze waarde te meten en door een luchtbevochtiger te plaatsen kun je de luchtvochtigheid op peil houden.

De genoemde onderhoudsproducten- en materialen hebben wij op voorraad.