Een houten vloer met vloerverwarming is voor Europefloors de normaalste zaak van de wereld. Wij installeren dagelijks parket of een houten vloer op vloerverwarming. Met de juiste kennis en producten zul je hier gegarandeerd veel plezier van beleven.

Tot voor kort dacht men dat hout, doordat het in principe blijft werken, niet te combineren was met vloerverwarming. Nu weten we gelukkig wel beter. Na jarenlang testen en innoveren is de combinatie nu zelfs ideaal te noemen. Je kunt vloerverwarming zelfs als hoofdverwarming inzetten. Daarmee is je speelveld een stuk ruimer geworden: je bepaalt zelf of je al dan niet voor vloerverwarming kiest, ook als je een houten vloer van Europefloors wilt. In de afgelopen jaren zijn er veel vragen bij ons terechtgekomen over dit onderwerp en die hebben wij voor je op een rijtje gezet:

Is het wel verantwoord om hout op vloerverwarming te plaatsen?

Het antwoord is volmondig ja. Veel mensen denken te onrechte dat vloerverwarming te warm is voor het hout. Alle vloeren van Europefloors die geschikt zijn voor vloerenverwarming hebben een zware test doorstaan; ze zijn getest met water dat bij het binnengaan van het systeem een temperatuur had van 40°C. Dat is veel heter dan voor dagelijks gebruik nodig is. De meeste nieuwe vloerverwarmingssystemen zijn zelfs begrensd op 37°C. En toch kwamen deze vloeren probleemloos door de test. Je hoeft dus alleen nog te letten op de omstandigheden die voor elke houten vloer van belang zijn. Zo is het belangrijk dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning bij voorkeur tussen de 50% en 60% ligt.

Zijn alle houtsoorten geschikt voor vloerverwarming?

Nee, niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Sommige houtsoorten zijn niet geschikt, of nog niet getest. Europefloors vloeren zijn allemaal geschikt voor vloerverwarming, dus dat is makkelijk.

Hout heeft een isolerende werking. Heb ik dan wel voldoende rendement van de vloerverwarming?

Het klopt dat hout trager warm wordt dan bijvoorbeeld een plavuis. Maar hout koelt ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Dit betekent dat uw vloerverwarming in combinatie met hout anders zult gebruiken dan in combinatie met plavuizen. Het resultaat is dat hout op vloerverwarming voor een constante comfortabele temperatuur zorgt.

Zijn er regels waar ik me aan moet houden m.b.t. het gebruik van parket op vloerverwarming?

Ten eerste is het bij nieuw aangelegde systemen van belang dat je de opstook- en afkoelprocedure uitvoert. Wij hebben daar een speciaal stookprotocol voor geschreven. De ingangstemperatuur van het water mag niet meer dan 48°C zijn. Het is belangrijk dat de vloerverwarming op een constante temperatuur gehouden wordt. Dat levert je het beste rendement op. Bovendien is een constante temperatuur van het hout ook het meest comfortabel voor je leefklimaat.

Ik heb een vloerverwarmingssysteem van 10 jaar oud. Kan hier ook een houten vloer op verlijmd worden?

In principe is dit geen probleem. In sommige gevallen voeren wij een speciale voorbehandeling uit op de cementdekvloer. Wel raden wij je aan om contact op te nemen met uw installateur. Die kan bepalen of je systeem geschikt is, of dat er een aanpassing nodig is.

Zijn er speciale soorten lijm of voorbewerkingen nodig om parket op vloerverwarming te plaatsen?

De lijmen die wij gebruiken zijn speciaal getest voor parket op vloerverwarming. De werkvoorbereider bekijkt bij u ter plaatse welk materiaal het meest geschikt is en inspecteert de ondervloer om te bepalen of die geschikt is voor het verlijmen van parket. Is dit niet het geval, dan krijgt de ondervloer een speciale voorbehandeling om hem alsnog geschikt te maken.

Hoeveel garantie krijg ik?

Op al onze vloeren geven wij een volledige garantie van 5 jaar. Dit geldt dus ook voor parket op vloerverwarming.

Wat is het rendement van de vloerverwarming met parket?

Vloerverwarming kan alleen bij parket met een dikte van maximaal 22 mm. De warmteweerstand van de vloer zelf mag niet meer dan 0,14 m²K/W bedragen. Anders draagt de vloer te weinig warmte over. In het algemeen geldt: hoe dunner de vloer, hoe meer warmte hij doorlaat. Exacte cijfers verschillen per houtsoort, maar hieronder geven wij u vast een paar voorbeelden.

WARMTEWEERSTAND: (indicatief)

Mozaïek, of patroonvloeren ± 0,040 m² K/W
Systeemplank, 13-21 mm ± 0,100 m² K/W
Tapisvloer, 6 mm op 8 mm mozaïek eiken ± 0,116 m² K/W
Bourgognevloer, 9 mm op 8 mm mozaïek eiken ± 0,119 m² K/W

Onderstaande harde vloeren, zonder tussenvloer:
PVC ca. 0,019 m2 K/W
Laminaat, 0,07 – 0,09 m2 K/W